Bron: InfraTech
Nieuwsbericht | Datum: 09-01-2019


InfraTech draait meer dan ooit om kennis

Bron: InfraTechHighlights van een bomvol programma met o.a. Michèle Blom, Jan-Kees de Jager, Maxime Verhagen, Cora van Nieuwenhuizen, Mona Keijzer, Stefan Buijsman en Katja Roose

In de afgelopen 25 jaar is InfraTech uitgegroeid tot meer dan een vakbeurs. Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond staat Rotterdam Ahoy bol van de presentaties, workshops, keynotes, meetups, pitches, colleges, case-studies, debatten, een hackathon en zelfs een carrière-event. Gedurende vier dagen laat de Nederlandse infrawereld zien dat ze klaar is voor de toekomst.

Nog voor de officiële opening op dinsdag 15 januari gaat het tijdens InfraTech 2019 al meteen de diepte in. Ruim 40 deelnemers met verschillende achtergronden proberen in twee dagen tijd oplossingen te bedenken voor de meer dan 100 beweegbare bruggen die Rijkswaterstaat in de komende paar jaar moet vervangen of renoveren. Op woensdagavond worden de uitkomsten van deze hackathon gepresenteerd.

Ook Holland ConTech & PropTech gaat met deze enorme vervangingsopgave aan de slag. Op de dinsdagmiddag is er een open MatchMaking Meetup in samenwerking met Rijkswaterstaat. Doel van deze Meetup is innovaties vinden waarmee Rijkswaterstaat de vervangingsopgave aankan. Hoofd afdeling Innovatie en Markt van Rijkswaterstaat, Erik Vendel, nodigt bedrijven van harte uit met innovaties te komen en samen op te trekken. "Het is wel duidelijk dat we dit niet alleen kunnen.' Tijdens de Meetup zijn er 5 pitches van start-ups en een keynote speech van Kenan Aksular.

Jong talent
De officiële opening biedt ook genoeg stof tot nadenken. Michèle Blom, Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat gaat onder leiding van moderator Marijke Roskam in gesprek met voormalig staatssecretaris van Financiën en huidig CFO van KPN, Jan Kees de Jager, over het groeiend belang van communicatie in smart mobility en duurzaamheid.

InfraTech biedt op de eerst dag ook een podium aan twee opvallende namen: Stefan Buijsman (23) en Katja Roose (37).

Eerstgenoemde ging al op zijn 9e naar het VWO, had op zijn 18e een mastertitel in de filosofie op zak en promoveerde anderhalf jaar later in Stockholm op de filosofie van wiskunde. Katja Roose is kite-surfkampioen en met meer dan 73 kilometer per uur houdster van het snelheidsrecord op water, aangedreven door wind. Ze is ambassadeur bij de Dutch Wavemakers, een organisatie die de wereldwijde wateruitdagingen onder de aandacht van jongeren wil brengen om zo het vermaarde Nederlandse watermanagement te promoten.

Gemeenten
Op het Gemeenteplein krijgen tussen de 60 en 70 gemeente-trainees en young professionals op woensdagavond in groepjes de opdracht om oplossingen te vinden om gemeenten klaar te stomen voor de klimaatadaptatie.

Op donderdag vindt hier 's middags een speciale editie plaats van College Tour: Future Green City. Ruim 100 studenten van de Hogeschool Rotterdam gaan aan de slag met het thema 'Leisure in de stad' om antwoord te krijgen op de vraag wat de toenemende druk van festivals op parken betekent voor de inrichting van een stad.

Infradebat
Kennisplatform CROW organiseert gedurende de vier dagen in Rotterdam een keur aan sessies, workshops en lezingen. Maar vast en belangrijk onderdeel van InfraTech is het tweejaarlijkse CROW Infradebat op woensdag 16 januari. Dit jaar zocht CROW de samenwerking met NGinfra (Next Generation Infrastructures) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en is het thema van het debat 'De waarde van infrastructuur nu en in 2050'. Hoofdvraag tijdens het debat is hoe de samenleving er in 2050 uitziet en op welke manier we ons dan van A naar B bewegen.

Provincies
Zonnewegen, 3D geprinte bruggen en biobased asfalt. De Nederlandse provincies zijn de motor achter veel infra-innovaties. Als wegbeheerders initiëren, stimuleren en testen provincies nieuwe innovaties in de praktijk om grootschalige toepassing van bewezen technieken te versnellen. Zij werken hierbij actief samen met de andere wegbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen. Veel van die projecten zijn te zien op de Provincie Boulevard.

Maar naast de tentoonstelling van deze provinciale parels is er iedere beursdag een interessant lezingenprogramma op de Provincie Boulevard. Het aanbod van zo'n 35 lezingen, verzorgd door provincies en marktpartijen, is zeer divers. Zo vertelt Arne Koudstaal alles over PlasticRoads, staat de presentatie van Willemien Bras geheel in het teken van de eerste CO2 neutrale weg, zal Jan van Asten zijn gasten meenemen in de wereld van IFD, staat de Biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl centraal in de presentatie van Peter de Jong en komt Bouwend Nederland met haar partners alles vertellen over de successen van het Infra Innovatieatelier.

Al deze projecten zijn bovendien genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs die op woensdagochtend 16 januari door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zal worden uitgereikt.

Op woensdagavond gaan gedeputeerden van alle twaalf provincies onder leiding van presentatrice Ramona van Zweden in discussie met onder anderen Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en Jan de Boer, directeur bij KWS Infra over waarom het zo moeilijk is om innovaties in de infra op grote schaal toe te passen.

Geo Business
Het geo-bedrijfsleven gaat voor het eerst haar krachten bundelen op InfraTech 2019. Op het GeoBusiness NL Plein faciliteert GeoBusiness Nederland haar leden om collectief aanwezig te zijn. Met het eigen plein wil de brancheorganisatie laten zien dat het geodetisch werkveld veel meer is dan een landmeter met een meetstok. "Iedere aannemer weet dat wanneer hij start met bouwen zonder gedegen informatie over de omgeving, hij vroeg of laat de mist ingaat', stelt Nico Schaeffers van GeoBusiness Nederland. "Op ons plein bieden wij die noodzakelijke informatie.'

Rondom GWW
Twee jaar geleden werd het Rondom GWW Plein op InfraTech door de bezoekers uitgeroepen tot het beste plein van de beurs. Dat succes smaakt naar meer. De Stichting Rondom GWW, een organisatie van verschillende MKB-infra-bedrijven in de regio Rotterdam, organiseert gedurende vier dagen meer dan 20 lezingen en workshops. Iedere dag kent een ander thema: op dinsdag is dat BIM, op woensdag het MKB-Convenant, donderdag staat in het teken van innovaties en op vrijdag wordt de winnaar bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd 'een Groenblauw Schoolplein'.

Over InfraTech
InfraTech 2019 is al meer dan 25 jaar hét kennisplatform waar de Nederlandse infrasector laat zien waarom het al jarenlang tot de wereldtop behoort. Het is dé ontmoetingsplaats voor opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers. De vakbeurs wordt omlijst met een sterk inhoudelijk programma en trekt van 15 tot en met 18 januari 2019 meer dan 20.000 bezoekers naar Rotterdam Ahoy.

Kijk voor een volledig programmaoverzicht op www.infratech.nl/programma.


Deel dit artikel:                   

Minister en regio kiezen voor verbreding van de A20 bij Gouda
Nieuwsbericht
Onderhoud Nederrijnbrug A50 gegund
Nieuwsbericht
Randweg Baarle al voor de zomer open voor verkeer
Nieuwsbericht
Overzicht gunningen Grond-, Weg- en Waterbouw 2018
Nieuwsbericht
Duurzame ideeën gevraagd voor N59
Nieuwsbericht
Verdiepte aanleg A9 Amstelveen start in 2020
Nieuwsbericht
Onderhoud informatievoorziening rijkswegen duurzaam aanbesteed
Artikel
Interview met Anne Koudstaal van KWS over PlasticRoad
Artikel
Interview met wethouder Alwin te Rietstap van gemeente Hardenberg over innovaties en duurzaamheid bij de realisatie van infraprojecten
Artikel
Nieuw op Infra Relatiedagen 2019: clustering van beurshallen
Weblogposting
Duurzame aanpak Malderburchtstraat in Nijmegen
Nieuwsbericht
Provincie Overijssel & BAM Infra ondertekenen contract Vechtdal Verbinding
Nieuwsbericht
Rijkswaterstaat & Techniek Nederland gaan werken aan slimme infrastructuur
Nieuwsbericht
Fusie D&F Consulting & Alfabeeld
Weblogposting
Vicevoorzitter Claudia Reiner geeft startsein voor Techniek Nederland
Nieuwsbericht
Duurzaam bouwen aan de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost
Nieuwsbericht
InfraTech 2019 ademt samenwerking en innovatiekracht
Nieuwsbericht
Informatiebijeenkomsten start uitbreiding A1 Apeldoorn - Azelo fase 1
Nieuwsbericht
Tracébesluit N35 Nijverdal - Wierden vastgesteld
Nieuwsbericht
Eerste herbruikbare viaduct in Nederland
Nieuwsbericht
Heijmans aan de slag met doorstroming en bereikbaarheid Oosterhout-Dongen
Nieuwsbericht
BAM plant 150.000 bomen ter gelegenheid van 150ste verjaardag
Nieuwsbericht
InfraTech draait meer dan ooit om kennis
Nieuwsbericht
[Banners]