
Nieuwsbericht | Datum: 27-03-2020
Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld. Het protocol is een van de uitkomsten van de gesprekken die minister Knops van BZK en minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen met Bouwend Nederland, Techniek Nederland en andere partijen uit de sector voeren om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties.
Het protocol biedt een handreiking voor werkgevers en werknemers over hoe er op een veilige manier doorgewerkt kan worden, binnen en buiten huis. Dit is belangrijk voor bedrijven, opdrachtgevers en werknemers omdat duidelijkheid de basis vormt voor veilig werken. Dat zorgt voor continuïteit in de bouwproductie en het behoud van werkgelegenheid.
De gedragsregels worden de komende periode actief naar werkgevers en werknemers in de bouw- en technieksector gecommuniceerd. De belangrijkste punten zijn: ga zo veel mogelijk zelfstandig naar de bouwplaats, werk in kleine vaste teams op vaste locaties, houdt 1,5 meter afstand ook bij overleg en eten in een bouwkeet. Voor werkzaamheden in huis is het belangrijk dat bewoners zoveel mogelijk in een andere ruimte verblijven, zij en de werknemers niet verkouden of ziek zijn en dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden.
De partijen vinden dat alles op alles gezet moet worden gezet om te voorkomen dat de bouwsector stilvalt. Daarom is er de komende periode intensief overleg met opdrachtgevers, corporaties, netbeheerders om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk doorgewerkt kan worden zonder de gezondheid van werknemers in gevaar te brengen.
Naast het door laten gaan van lopende projecten en aanbestedingen is de vergunningverlening essentieel. Het Rijk en de bouw- en technieksector roepen daarom provincies en gemeenten op door te blijven gaan met vergunningverlening zodat de orderportefeuilles gevuld blijven en het werken aan de woningbouw- en verduurzamingsopgave doorgaat.
Ook wordt bekeken of renovatie- onderhoudswerkzaamheden naar voren gehaald kunnen worden.
Het protocol Veilig samen doorwerken wordt ondersteund door: Aedes, AFNL-NOA, Bouwend Nederland, CNV, FNV Bouwen en Wonen, FNV Metaal, NEPROM, OnderhoudNL, Techniek Nederland en Woonbond.
Documenten
•
Lees hier het originele bericht met de documenten
KWS wint onderhoud provinciale wegen Utrecht met 'schone lucht plan'
Rijkswaterstaat gunt Heijmans groot onderhoud aan rijksweg A79
A28 krijgt nieuwe LED verlichting voorzien van smart lighting technologie van Luminext
Fugro wint belangrijk contract voor de verbreding van de A9 tussen Holendrecht en Badhoevedorp
Missie geslaagd: snelheidsverlaging snel en veilig doorgevoerd
Webinar over MIRT-verkenning A15 Papendrecht-Gorinchem
Totaal interview Infrasite Network met alle halve finalisten van de Mobiliteitschallenge, aangevuld met SOLID, over hun deelname
Finalisten mobiliteitschallenge bekend
Voorbereidingen project ViA15 gaan door
Gemeente Groningen: Tussentijdse maatregelen om verbinding centrum en Vinkhuizen te verbeteren
Grote aannemersbedrijven sluiten aan bij online sessie A27 Houten-Hooipolder
Werk Rijkswaterstaat gaat zoveel mogelijk gewoon door
Coronavirus: verruiming BMKB-regeling voor ondernemers versneld opengesteld
Vanaf donderdagavond 12 maart 2020 aangepaste borden maximumsnelheid overdag zichtbaar
Ontwikkeling verkeersdrukte 2019
Intertraffic Amsterdam moves to 23 - 26 march 2021
Kleine beekdalbrug over Keersop bij Dommelen beter voor beek, natuur en fietsers
Vernieuwing lichtmasten Prins Clausplein (A4)
N200: Nieuwe brugverbinding in Halfweg
Intertraffic Summit & Demonstratie Programma
VolkerWessels zoekt collega's voor in de pitstraat tijdens Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2020
New format Intertraffic Awards 2020: new deadline entries 27 February 2020